Mekkora karikagyűrűt vásároljunk?

A nap, amelyen a karikagyűrűk vásárlása történik, általában örökre belopja magát a leendő házasok életébe. A tökéletes karikagyűrű anyag, stílus és díszítés megtalálása és harmonizálása valóban izgalmas ás romantikus feladat. Sokan azonban hirtelen hozzák meg az elhatározást, és nem figyelnek kellőképpen a méretre. Segítünk elkerülni ezt a problémát! Olvasd el írásunkat arról, mekkora karikagyűrűt érdemes vásárolnunk!

Gyűrűméret meghatározása

Praktikus ötlet online ékszermanufaktúrából rendelni a karikagyűrűt. Ehhez azonban szükséges a gyűrűméret meghatározása.

Mit jelent a gyűrűméret?

A méretben megadott szám nem az ékszer átmérőjét, hanem a belső felületének kerületét jelenti, milliméterben. Hölgyeknél ez általában 52-57 mm között mozog. Urak esetében ez a szám rendszerint 59 és 65 mm között helyezkedik el.

Ki határozza meg a méretet?

Bármennyire egyszerűnek tűnik, nem javasolt otthon meghatározni a gyűrűméretet. Ennek oka, hogy 1-1 méret között aprócska eltérés van. Elég egy aprócska hiba, s máris több számot tévedhetünk. Ráadásul csak szakember tud tanácsot adni, mennyire legyen szoros vagy laza az ékszer. Bütykös ujjak esetében például nagyobb méretet ajánlanak, hiszen komoly gond, ha a bütykön megszorul a karikagyűrű.

A fenti okokból azt javasoljuk, hogy a karikagyűrű méretét ékszerész határozza meg. Ha betérünk egy ékszerboltba, ott lemérethetjük a ujjunkat. Ezután már online is rendelhetünk ékszert.

A karikagyűrű próba fontossága

A döntés előtt érdemes többféle karikagyűrűt is felpróbálni az adott méretből. Lehetnek aprócska eltérések. Az sem mindegy, hogy komfort fit vagy egyszerű a gyűrű belseje.

További tanácsok a próbához:

  • Akkor tökéletes az ékszer, ha nem szoros, de azért tapad az ujjhoz.
  • Akik nem hordanak gyűrűt, szorosnak érezhetik a tökéletes méretet. Ehhez is hozzá kell szokni.
  • A szélesebb gyűrűből általában nagyobb méretű kell, hiszen nagyobb felületen érintkezik az ujjal.
  • Kinti mínuszokban vagy hőségben ne döntsünk a karikagyűrűről! Ilyenkor ugyanis kezeink fagyosak vagy duzzadtak, így a méret is más.

Kérhetünk-e karikagyűrű méretkorrekciót?

Minden elővigyázatosság mellett előfordul, hogy nem megfelelő a már megvásárolt ékszer mérete. A legtöbb karikagyűrű szalonban vagy webshopban kérhető utólagos méretkorrekció. 1-2 méretnél többet nem tudnak változtatni, de általában ennyi is segít.

Az ékszer megvásárlásakor érdemes rákérdezni, hogy van-e ilyen szolgáltatás az adott karikagyűrűnél. Ez ugyanis függ a mintától, az anyagtól és a díszítésről is.

Összefoglalva: Elsősorban az ékszerész segít abban, hogy mekkora karikagyűrűt vásároljunk. Természetesen a próbálgatás során magunk is érezzük, mekkora gyűrű kényelmes. Javasolt vásárláskor rákérdezni az utólag méretkorrekcióra, így nem érnek meglepetések.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük